Doğalgaz Tesisatı

 Doğalgaz bölgede bulunan yetkili gaz dağıtım firmaları tarafından gaz kullanacak birimlere kadar taşınır. Bu birimler binalar, müstakil evler, toplu konutlar ve fabrikalar gibi çok geniş skalaya sahip yerler olabilir. Talep edilen kullanım miktarına göre (m3/h) servis kutusu veya gaz istasyonu gaz dağıtım firmalarınca bırakılmaktadır. Servis kutusundan yakıcı cihazlara kadar doğalgazın taşınması için gerekli tesisat gaz dağıtım firmalarınca yetkilendirilmiş firmalar tarafından yapılmaktadır ve yaptırılmalıdır. Yetkili firmaların uyması gereken kurallar TSE 7363 isimli şartnamede mevcuttur.

 Doğalgaz kolon tesisatı yapıda bulunan BBS sayısına göre hesaplanıp uygulanmalıdır. Bağımsız birim sayısı (BBS) inşaatı bitmiş veya kullanıma hazır hale gelmiş yapılarda ayrı olan kısımlara denir. Daire, ofis, depo, mağaza gibi mahaller BBS ye örnektir.

 Kolon tesisatında doğalgaz taşınımı doğalgaz çelik borularının kaynak ile birleştirilmesi ile olmalıdır. Boruların yanında kullanılcak diğer malzemelerde TSE’den onaylı doğalgaz tesisatına uygun olmalıdır. Borular TS 6047, ISO 3183, TS EN 10208-1 API 5L yönetmeliğine uygun borular kullanılmalıdır. Bu boruların en büyük özelliği dikişsiz ve kalın cidarlı olmalıdır. Aynı format ve kurallar kullanılan fittings malzemeler içinde geçerlidir.

 Servis kutusundan başlayan tesisata bina girişine yakın ulaşılabilir konumda bir yerde ana kesme vanası eklenmelidir. Tesisatı elektriksel yüklerden korumak için tesisata bakır cubuk ile topraklama yapılmalıdır. Bazı gaz dağıtım bölgelerinde A.K.V’nin yanında deprem vanası kullanımıda zorunludur. Tesisatın geçtiği kapalı mahal havalandırılmalıdır. Örneğin; tesisat merdiven boşluğundan ilerliyorsa merdiven boşluğunun en üst kısmına yeterli büyüklükte ve açık atmosfere açılan bir menfez gerekmektedir. Eğer tesisatın geçeceği bir şaft mevcut ise PE kaplı boru kullanılması zorunludur. Şaft sadece doğalgaz tesisatına özel olarak ayrılmalı ve yeterli havalandırma şartlarına uygun olmak zorundadır.

Kalorifer Tesisatı

 Isıtma sistemleri ısı enerjisini üreten cihaz ile ısıyı ortama aktaracak olan cihaza veya eşanjöre ileten sisteme denir. Taşıyıcı akışkan olarak su veya hava kullanılabilir. Kullanılacak akışkana göre farklı sistemler veya malzemeler kullanılmaktadır. Günümüzde bireysel kullanımlarda ısı taşıyıcı akışkan olarak genellikle su kullanılmaktadır. Bu sistemler çoğunlukla kapalı devre sistemlerdir. Kapalı devre sistemler müdahale olmadıkça sistemden kütle ekşitmeyen sistemlerdir.

Plastik Tesisat

 Plastik tesisat şapaltı veya şapüstü olarak uygulanabilmektedir. Kullanılan malzemeler teknoloji ile beraber gelişmiştir. Günümüzde cihazdan çıkan enerjiyi radyatörlere ısı kaybı olmadan taşımak için plastik kompozit boruların kullanımı verim açısından çok önemlidir. Sistem kapalı devre olduğu için sabit miktarda su ısıtma cihazına girer ve çıkar. Sürkilasyonun rahat olması direnç noktalarının az olması verimi yükselten etmenlerdendir. Ayrıca kayıp noktaları mesafe pompa gücü gibi parametreler göz önüne alınarak boru çapı seçilmelidir.

Mobil Sistem

 Mobil sistemde Cihaz ile radyatör arasındaki dağıtım paralel bağlantı olarak sağlanmaktadır. Cihazda ısıtılan su radyatörlerden önce kollektöre iletilir ve dağıtım buradan yapılır. Daha homojen ısı yayılımı elde edilebilir. Isıtma grubunun sonradan kurulacağı mahallerde ve evlerde yapımı plastik tesisata göre daha zordur.

Yerden Isıtma

 Bu sistemde eşanjöre (radyatöre) gerek duyulmaz. Yapımı için inşaat halindeki veya tadilata girecek yerler daha uygundur. Isıtma cihazı Kollektör vasıtası ile özel üretim borulara suyu iletir. Bu özel iletim borular mahale şapaltına serilir. Burada dikkat edilmesi gerekenler şap kalınlığı borulama sıklığı ısı homojenliği elde etmek için borulamanın içten dışa doğru sıklaşması gibi konulardır. Çalışma prensibi diğerlerine göre daha farklı olduğu için mühendislik hesabının iyi yapılması ve doğru cihazların seçilmesi gerekmektedir.

Sıhhi Tesisat

 Su hayattır - suyun ve temiz su kullanımının insanlar için önemli bir yeri vardır. Sağlık konusunda bilinçli kişiler bugün, en üst hijyen standartlarını karşılayan kullanım suyuna daha çok değer vermektedir.

Sıcak Su Tesisatı

 Borular açıkta ve gömme (ankastre) olarak döşenebilir. Açıkta döşenen borular birbirlerine olduğu kadar duvarlara da paralel ve aralıkları birbirine eşit olmalıdır. Sıcak kullanma suyu tesisatı, soğuk su tesisatından bağımsız olarak montaj yapılmalıdır.

Soğuk Su Tesisatı

 Soğuk Su Tesisatında, duvar içerisine montaj edilen borulara izolasyon yapılmalı ki, terlemeye karşı önlem alınmış olup, boruların ömrü uzatılsın. Üst üste gelen paralel yatay borularda suyun alttaki borulara zarar vermemesi için soğuk su borusu en altta kalacak şekilde yapılmalıdır. Hidrofor ve su saatinden sonra bir basınç regülatörü konulmasında yarar vardır. Bu sayede basınç sabit kalarak ve gereksiz su harcamasının önune geçilecektir.

Kombi Montajı

 Bireysel tüketim amaçlı kullanılan kombiler sahip oldukları güç (kW) miktarına bağlı olarak ve kullanılacakları hacmin ısıl kaybı göz önüne alınarak 1+0 dairelerden yaşam komplekslerine villara kadar olan yaşam alanlarının ısıtılması ve sıcak su temini için kullanılmaktadır. Kombi kelime anlamı olarak Comined teriminden gelmektedir. Anlamı birleşik demektir. Isıtma ve sıcak su için gerekli olan ana kompenentlerin bir araya getirilmesi ile oluşan cihazlardır. Yakıcı gaz olarak genel olarak doğalgaz kullanılsa da LPG ile çalışabilme özelliğine sahiptir.

Kombi Sınıfları

 B tipi cihazlar: Bacalı diye tabir ettiğimiz cihazlardır. Yanma için gerekli havayı bulundukları ortamdan alırken, Atık gazı baca vasıtası ile dışarı atmaktadır. Bu sınıftaki kombilerin artık üretimi durdurulmuştur ve kullanımı yasaklanmıştır. Bu tür kombilerin değişiminde C tipi kombilerin kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Fanlı ve fansız olarak aralarında ayrılırlar. C tipi cihazlar: Hermetik cihazlardır. Yanma için gerekli havayı dışarıdan temin edip atık gazı dışarıya atan cihazlardır. Bu sistem çift cidarlı baca sayesinde çalışmaktadır. Bu sınıf da içinde üçe ayrılmaktadır. Konvansiyonel, yarı yoğuşmalı ve tam yoğuşmalı kombiler olmak üzere. Nisan 2018’ de yürürlüğe giren ERP düzenlenmesi gereği konvansiyonel cihazların üretimi durdurulmuştur. Eylül 2019’ da ERP nin 2. Aşaması yürürlüğe girecek ve şuan mevcutta kullanılan yarı yoğuşmalı kombilerin de üretimi durdurulacaktır.

Yoğuşmalı Kombi Montajı

 Yoğuşmalı kombiler; yanma sonrasında oluşan atık gaz içindeki gizli ısıyı tekrar sisteme dahil ederek ısı geri kazanımı yapar. Bu geri kazanımla beraberinde yakıt ve enerji tasarrufunda bulunur. Cihazların yoğuşma özelliği m2 ‘ ye bağlı olarak değişmemektedir. Küçük evlerde yoğuşma yapmaz büyük ev olması gerekmektedir algısı yanlıştır. Yoğuşma temelinde ısı transferi olduğu için bu prensiplere göre hareket etmemiz gerekir. Yani ısı farkının çok olması yoğuşma özelliğinin de yüksek olacağı anlamına gelmektedir. Kombiler çalışma prensibi olarak ısı farkı(delta) 200 C olacak şekilde çalışmaya elverişlidir. Radyatörlere giden su sıcaklığı ve dönüş sıcaklığında ki farkın bu dereceye yakın olması yoğuşma özelliğini kontrol eder. FORTES MÜHENDİSLİK teknik bilgi ve tecrübe açısından yeterli donanıma sahip olduğu için ücretsiz keşiflerimizde yaşam alanınıza en uygun sistem ve cihazı seçmektedir.

Ana Komponentler


Tek Eşanjörlü

Tek eşanjörlü sistemlerde bitermik blok eşanjör kullanılır. Yanma odasında bulunan eşanjör hem ısınma hem sıcak su ihtiyacını sağlamaktadır. Bu sistemde hangisine ihtiyaç duyulursa o çalışmaktadır. Isıtma devresi çalıştığı zaman talep edilen kullanım sıcak suyunu karşılamak için ısıtma devresi durur ve sıcak su üretimi başlar. Kombilerde hem sıcak su hem ısıtma devresi aynı anda çalışmaz.

Çift Eşanjörlü

Çift eşanjörlü sistemlerde blok ve plakalı olmak üzere iki adet eşanjör bulunur. Yanma odasında bulunan blok eşanjör monotermiktir ve sadece ısıtma devresi için kullanılır. Diğer plakalı eşanjör Sıcak su devresi için kullanılır. Bu sistemin diğerine göre konfor ve verim oranı daha yüksektir. Sıcak su talep edildiği zaman sistemde bulunan 3 yollu vana ve motoru çevrimi plakalı eşanjöre yönlendirerek sıcak su üretimi sağlamaktadır. Yoğuşmalı cihazalarda yeni nesil monotermik premix eşanjörler kullanılır.

Radyatör Montajı

 Radyatörler ısıtma grubunda cihazlarda kazanılan enerjiyi istenilen ortama aktaran elemanlardır. Radyatörler eşanjör tiplerinden biridir. Kombi ile beraber kullanımlarında ısınan sıcak suyu mahalle atmak için kullanır. Kullanılan sistem eğer ısıtma cihazı kombi ise çalışma sıcaklıkları 80/600C veya 90/700C’dir. Sıcaklık ne kadar yüksek ise Işınım miktarı o kadar yüksektir. Isıyı iletim ve taşıma yolu ile aktarılır. İdeal bir sistemde ısının %30 i ışınım %70 taşınım ile ısı transferi gerçekleşir.

Döküm Radyatör

 Döküm radyatörler dilim olarak üretilmektedir. Aşınıma dayanaklıkları yüksek olduğu için uzun yıllar kullanılabilmektedir. Ama Şekli ve teknik özellikleri gereği bireysel kullanımda tercih edilmemektedir. Teknoloji olarak geri de kaldığı için günümüzde kullanımı gitgide azalmaktadır.

Dilimli Çelik Radyatör

 Döküm radyatörlere göre daha hafif ve daha ucuz olan dilimli çelik radyatörler, aşınmaya da döküm olanlara göre daha az dayanıklıdır. En fazla su hacmi bu tip radyatörlerdedir.

Panel Radyatörler

 Günümüzde sıklıkla kullanılan radyatör çeşididir. Paslanmaz çelik levhalardan imal edilmektedir. Temel olarak iki parçadan oluşmaktadır. Panel ve konvektörlerden oluşmaktadır. Panel kısımları içnde sıcak su dolaşmaktadır. Konvektörler ile yüzey alanını artırarak ısı transfer miktarı yükseltilir.

Alüminyum Radyatörler

 İçinde sıcak su miktarı en az su miktarı olan radyatör biçimidir bundan dolayı en fazla yüzey alanına ihtiyaç duyulan sistemdir. Maddesel yapı gereği ısı transferi yüksektir. Isınıp soğuma hızı yüksektir.