Bireysel Isıtma

 Binalar için ısıtma sistemlerinin seçiminde farklı faktörler belirleyici olabilmektedir. Bu faktörler arasında örnek olarak, binanın kullanım amacı, binadaki bölümlerin kullanım süreleri, mevcut ve kullanılabilir yakıt türleri, projenin bütçesi gibi kriterler yer almaktadır. Isıtma tekniği, ekonomiklik ve çevre açısından her bina için uygun çözümü bulmak amacıyla farklı ısıtma sistemi alternatifleri göz önüne alınmalı ve bunlar dikkatlice değerlendirilmelidir. Genel olarak, aynı bina için farklı ısıtma yöntemleri geçerli olabilir. Örneğin konutlarda merkezi ve bireysel ısıtma sistemleri arasında tercih yapılabilir.

Kombiler

 Kombiler, mahal ısıtmasına ve sıcak su sağlamaya yönelik olarak kullanılırlar. Kombideki standart plakalı eşanjörün sıcak su konforu açısından yeterli olmadığı durumlarda, sıcak su depolamalı, konfor tipi plakalı eşanjöre sahip kombilerin, entegre boylerli kombilerin veya ısıtıcı cihaz ve boyler kombinasyonlarının kullanılması mümkündür.

 Kombiler, bacalı ve hermetik olmak üzere iki farklı gövde tipinde üretilirler. Bacalı tiplerde yakma havası kombinin monte edildiği mahalden alındığı için, bu mahalde dış ortamdan taze hava girişi için yeterli büyüklükte bir menfez öngörülmelidir. Ayrıca kombinin bağlandığı bacanın uygunluğu kontrol edilerek bacada önlem alınmalıdır. Bacalı kombilerin monte edileceği mahallerle ilgili olarak mahalin minimum alanı, kullanım şekli gibi kısıtlamalar mevcuttur. Hermetik kombiler ise yakma havasını dış ortamdan, kendi eş eksenli baca seti üzerinden bir fan vasıtası ile emerek, duman gazlarını da yine aynı eş eksenli baca seti üzerinden ve aynı fan vasıtası ile dış ortama verirler. Bacalı kombilerde olduğu gibi bir taze hava menfezine ve bacaya gerek yoktur; bu nedenle montajı ve işletmesi daha pratiktir.

 Kombiler yaşama mekanlarına kolayca entegre edilebilirler; az yer kaplarlar, kolay monte edilirler, sessiz çalışırlar ve estetiktirler. Kombilerde, baca tepme emniyeti, aşırı ısınma emniyeti, alev sönmesi durumunda gazı kapatma, donma emniyeti gibi her türlü emniyet önlemi alınmıştır. Kombiler, üretim aşamasında fabrikada çalışır vaziyette test edilmektedirler.

 Kademeli ya da oransal çalışan baca gazı / yakma havası fanı, düşük sıcaklık kazanı sınıfı kombiler, yoğuşma tekniği ve yanma kalitesi kontrolü gibi teknolojiler sayesinde, kombiler günümüzde artık daha yüksek verim değerlerine ulaşabilmektedirler.

Kat Kaloriferi

 Konutlarda kullanılan kat kaloriferleri sıvı ya da gaz yakıtlı olarak üretilmektedirler. Gaz yakıtlı olanlar, atmosferik ya da üflemeli brülörlü olabilirler. Kazan içerisinde istenilen sıcaklıkta ısıtılan tesisat suyu, bir pompa yardımıyla odalardaki radyatörlere gönderilir ve mahal ısıtması yapılır. Kat kaloriferleri bunun yanında ani su ısıtıcısı veya boyler yardımıyla sıcak su ihtiyacını da karşılayabilirler.

Sobalar

 Doğalgaz sobalarında atmosferik brülör kullanılır ve bunlar da kombiler gibi bacalı ve hermetik olarak ikiye ayrılırlar. Bacalı sobaların bacaya bağlanmaları gerekmektedir. Hermetik sobalar ise, yakma havasını dış ortamdan alıp duman gazlarını dış ortama veren özel baca setine sahiptirler.

  Termostatik sıcaklık ayarı, otomatik ateşleme, alev sönünce gazı kesme gibi fonksiyonları ve otomatik emniyet tertibatları vardır.

 Sobalarla sadece mahal ısıtması yapılabilir. Tek bir mahale yerleştirildikleri için sadece bulundukları mahali ve eğer konutun mimarisi uygunsa diğer komşu odaları da dolaylı olarak ısıtabilirler; bu nedenle konforu sınırlıdır. Bacaya veya dış duvara yakınlık gibi yerleştirme kriterleri kısıtlayıcı olabilirler.

 Dekoratiftirler, dağıtım tesisatına ve radyatörlere gerek yoktur.

 İlk önce en çok kullanılan odaya yerleştirilebilirler ve böylece ilk yatırım maliyetleri zamana dağıtılmış olur.

Şömineler

 Doğalgaz Şömineleri de salon v.s. gibi geniş alanların ısıtılmasında kullanılan mahal ısıtma alternatifleri arasında yer almaktadırlar. Dekoratiftirler ve termostatik kontrol sayesinde odayı istenen sıcaklıkta ısıtabilirler.

Şofbenler ve Termosifonlar

 Doğalgaz Şömineleri de salon v.s. gibi geniş alanların ısıtılmasında kullanılan mahal ısıtma alternatifleri arasında yer almaktadırlar. Dekoratiftirler ve termostatik kontrol sayesinde odayı istenen sıcaklıkta ısıtabilirler.

Merkezi Isıtma

 Merkezi sistemler, kullanım yerine göre yer tipi, duvar tipi, teknolojisine göre yoğuşmalı ve yoğuşmasız olarak ayrılırlar . Popülaritesi son 10 yılda ciddi anlamda artan yoğuşmalı sistemler, yanma sonucu oluşan atık gazların içerisinde bulunan su buharının enerjisini, özel dizayn edilen ısı eşanjörü vasıtası ile kapalı devre suyuna aktararak verimliliğin artmasını sağlarlar . Kaskad sistemler ise, yüksek ihtiyaçlara cevap verebilmek için birden fazla kazanın paralel çalıştırılması ile oluşturulmuş sistemlerdir. Birbirine bağlı ve oransal kontrollü çalışan kaskad sistemler, yatırım maliyeti ve uzun vadeli yakıt tüketimi açısından tek bir büyük kazandan daha ekonomik olabilirler ve günümüzde en çok tercih edilen sistemler arasında yerini almaktadır.

Üretildikleri Malzemeye Göre Merkezi Isıtma Cihazları


Çelik Kazanlar

*Kazan gövdesi genelde tek parçalı üretilmekle beraber, parçalı üretim / yerinde birleştirme de mümkün olabilmektedir. Burada üretici firmanın kalite kontrol süreçleri ve garanti şartları önem arz etmektedir.
*Kazanın büyük su hacmi ve geniş su temas yüzeyleri sayesinde kazan içerisinde iyi bir iç sirkülasyon sağlanır; bu nedenle bir kazan devresi pompasına ihtiyaç duymazlar. Aynı nedenle, brülör şalt sayısı ve buna bağlı olarak brülör devreye girerken atmosfere verilen zararlı gaz miktarlarının toplamı daha az olduğundan çevreyi korurlar.
*Çelik malzeme ısıl gerilmelere karşı daha dayanıklıdır.
*Çelik malzemenin yüzey pürüzlülüğü az olduğundan, kazanların duman gazı ve su taraflarındaki iç dirençleri düşüktür. Minimum su debisi şartı yoktur.
*Çelik malzemenin ısıl ataleti az olduğundan, kazan suyunun sıcaklık kontrolü sorunsuzdur. Çelik kazanlar, işletme parametrelerinde yapılan değişikliklere hızlı cevap verebildiklerinden otomasyona daha uygundurlar.
*Her kapasite için optimize edilmiş farklı yanma odası geometrisi dizaynı brülör ayarını ve alevin yanma odasına uyumunu kolaylaştırır.
*Yüksek ısıl kapasitelerde üretilebilirler. 20 MW yanma ısı gücüne sahip çelik kazanlar üretilmektedir.

Döküm Kazanlar

  *Dökme dilimli yapıları sayesinde, dilimler halinde taşınarak kazan dairesinde monte edilebilirler. Bu nedenle, dar girişleri olan kazan dairelerinde önemli avantaja sahiptirler.
*Aynı seri kazanlarda dilim ilavesi ile kapasite artırımı mümkündür.
*Korozyona karşı dayanıklıdırlar.

Brülörlerine Göre Merkezi Isıtma Cihazları


Üflemeli Brülörlü Kazanlar

  *Yüksek verimlidirler. Brülörde hava / yakıt oranı ayarlanabilir, yanma dış ortam basıncından ve baca çekişinden bağımsızdır.
*Yüksek ısıl kapasitelerde üretilebilirler.
*Sıvı yakıtlı ya da çift yakıtlı brülörlerle işletilebilirler.
*Kazandan bağımsız olarak brülör seçimi yapılabilir.
*Kazanın altının sekonder hava girişi için açık kalmasına gerek yoktur. Işınım ve durma kayıpları azdır.

Atmosferik Brülörlü Kazanlar

  *Sessiz çalışırlar.
*Brülörün basit yapısı ve hareketli parça sayısının az olması nedeniyle kazanın ilk yatırım maliyeti düşüktür, arıza ihtimali azdır, bakım ve onarım masrafları azdır.
*Kazanları başka kriterlere göre de sınıflandırmak mümkündür. Yaygın olarak, kullandıkları yakıtlara göre; katı, sıvı ve gaz yakıtlı kazanlar olarak sınıflandırma da yapılmaktadır. İşletme şartlarına göre; standart kazanlar, düşük sıcaklık kazanları ve yoğuşmalı kazanlar olarak da sınıflandırma yapmak mümkündür. Bunların dışında yaklaşık 70 kW’a kadar olan kapasiteler küçük, 70-1000 kW arası kapasiteler orta güç ve 1000 kW’ın üzerindeki kapasiteler ise büyük güç kazanları olarak tanımlanabilmektedir. Kullanım amacına göre; ısıtma kazanı, boyler kazanı, buhar kazanı, kızgın su kazanı vb. tanımlar da mevcuttur. Kazanlar duman gazı geçiş sistemlerine göre de iki geçişli (karşı basınçlı) ve üç geçişli kazanlar olarak sınıflandırılmaktadırlar.

Soğutma Sistemleri

 Klima en basit hali ile, soğutma çevrimi kullanılarak bir ortamdan ısı çekmek, fazla nemini alıp ortama taze hava sağlamak için tasarlanmış sistem veya mekanizmadır. İnsanların bulundukları mekân veya ortam içinde sıcaklığın ayarlanabilmesini sağlayarak, bulunulan ortamın konforunu arttıran bir sistemdir.

İnverter Klima Teknolojisi

 Klimalar en yüksek akımı durduktan sonra tekrar çalışmaya başladıkları ilk anda çekerler. Klimalar bu yönden otomobillere benzer; sıkışık trafikte sürekli dur-kalk yapan bir otomobil nasıl daha fazla yakıt tüketiyorsa, istenilen oda sıcaklığı her değiştiğinde devreye giren-çıkan bir klima da fazla elektrik tüketir. Hiç durmayan, durması gerektiği zamanlarda bile rolentide çalışmaya devam eden bir kompresör olduğunda enerji tasarrufu sağlanabiliyor. İşte inverter klimalar böyle çalışıyor.

 Daha teknik bir ifade ile İnverter kelimesi, İngilizce bir kelime olup ‘çevirici’ anlamındadır. Burada çevirilen elektrik akımının şeklidir. İnverter klima kompresörleri rolentide iken dalgalı şebeke akımı ile değil doğru akım motorlarıyla çalışırlar. Klimanın ısıtma-soğutma yapmadığı zamanlarda enerji tasarrufu ve güç istikrarı işte bu şekilde sağlanır.

Isı Pompası

 Isı pompaları, bir kaynaktan aldığı enerjiyi elektrik enerjisinin de yardımıyla diğer bir kaynağa aktararak, ısıtma-soğutma-sıcak su ihtiyaçlarına cevap veren cihazlardır. Bu aktarmayı soğutma devresinde kullanılan soğutucu akışkan vasıtası ile yapar. Kazan sistemlerinde olduğu gibi tesisat ekipmanları aynıdır. Sadece daha büyük çaplar kullanılır.

Hava Kaynaklı Isı Pompaları

 Hava kaynaklı ısı pompaları dış havadan gelen ısıyı emer. Bu ısı daha sonra evinizdeki radyatörleri, yerden ısıtma sistemlerini veya sıcak hava konvektörlerini ve kullanım suyunu ısıtmak için kullanılabilir. Bir hava kaynaklı ısı pompası, bir buzdolabının içinden ısı çıkardığı gibi dış havadan da ısı çıkarır. Sıcaklık -25 ° C kadar düşük olduğunda bile havadan ısı alabilir. Isı pompalarının çalışması için elektrik gerektiği için çevre üzerinde bir miktar etkisi vardır, ancak yerden, havadan veya sudan çıkarılan ısı sürekli olarak Doğal olarak yenilenir.

Güneş Enerjisi

 Güneş enerjisi, güneşin çekirdeğinde yer alan füzyon süreci ile açığa çıkan ışıma enerjisidir, güneşteki hidrojen gazının helyuma dönüşmesi şeklindeki füzyon sürecinden kaynaklanır. Bu enerjinin dünyaya gelen küçük bir bölümü dahi, insanlığın mevcut enerji tüketiminden kat kat fazladır.

 Güneş enerjisi ile kullanım sıcak suyu üretilebileceği gibi ısıtma da yapılabilmektedir. Özellikle otel gibi sıcak su ihtiyacının çok fazla olduğu yerlerde kullanılan bu sistemler, kısa sürede kendini amorti edebildiği gibi, düşük işletim maliyetleri ile de oldukça tasarruflu sistemlerdir.

 Hava kaynaklı ısı pompaları dış havadan gelen ısıyı emer. Bu ısı daha sonra evinizdeki radyatörleri, yerden ısıtma sistemlerini veya sıcak hava konvektörlerini ve kullanım suyunu ısıtmak için kullanılabilir. Bir hava kaynaklı ısı pompası, bir buzdolabının içinden ısı çıkardığı gibi dış havadan da ısı çıkarır. Sıcaklık -25 ° C kadar düşük olduğunda bile havadan ısı alabilir. Isı pompalarının çalışması için elektrik gerektiği için çevre üzerinde bir miktar etkisi vardır, ancak yerden, havadan veya sudan çıkarılan ısı sürekli olarak Doğal olarak yenilenir.

Radyant Isıtma

  Radyant ısıtma sistemleri konusunda insanlar için esin kaynağı yine doğadır. Kış aylarında bulutlu bir havada dolaştığınızı ve bir anda güneşin bulutların arasından çıktığını düşünün, nasıl tatlı bir sıcaklık hissedersiniz. Hissedilen bu ısınmanın nedeni bir anda 5- 10 °C hava sıcaklığı artışı değil, size ulaşmaya başlayan Kızılötesi ışınlardır. Güneş tekrar buluta girdiğinde bu ısınma ortadan kalkacaktır. İşte aynı düşünceden yola çıkarak “Radyant Isıtma Sistemleri” tasarlanmıştır. Bu sistem aynen doğada olduğu gibi ortam havasının ısıtılması yerine kişilerin doğrudan konfor sıcaklığını hissetmelerini sağlamaktadır. Radyant ısıtma sistemi uygulamalarında ısıtıcıların uygun yerleşimi işe mekân içindeki tüm bölgelerin ya da sadece istenen bölgelerin ısıtılabilmesi mümkündür.

  Havayı ısıtarak yüksek mekanlar ısıtıldığında, ısınan hava yükseldiğinden ısıtılması gerekmeyen üst kısımlarda sıcaklık 40°C ye ulaşırken döşeme seviyesinde hava sıcaklığı 12 – 13 °C civarındadır. Böylece tavandan ve hava değişiminden büyük enerji kayıpları olmaktadır.